Screening

Hielprik

Met een prikje in de hiel van je baby worden een paar druppels bloed afgenomen. Daarmee kunnen meer dan twintig zeldzame erfelijke ziektes opgespoord worden. De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Door een vroege opsporing kan op tijd gestart worden met een behandeling. Zo houd je de schadelijke gevolgen zo klein mogelijk. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van je kind dat jullie meewerken aan dit onderzoek.

In de kraamweek neemt een verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) contact op voor de hielprik en gehoortest. De hielprik wordt dan tussen de 5e en 7e dag gedaan. Als jullie binnen 4 weken na de hielprik GEEN bericht hebben ontvangen, is de uitslag van de hielprik goed! Goed om te weten: de hielprik wordt aangeboden aan alle baby's in Nederland, deelname is vrijwillig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Gehoortest

Tegelijk met de hielprik wordt het gehoor van de baby gescreend. De verpleegkundige van de JGZ plaatst een zacht dopje in het oor. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat voor het gehoor. Het is pijnloos en meestal merkt je kind er helemaal niks van. De uitslag van deze screening is meteen bekend

Mocht er een afwijking zijn, dan kan een behandeling gestart worden voordat je baby 6 maanden oud is. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en spraak. Ook deze screening is voor jullie kosteloos en deelname is niet verplicht. 

Meer info vind je in de folder Screening bij Pasgeborenen'

Zullen we je terugbellen?

Naam Telefoonnummer
© 2024 Bloesem verloskundigen
| Website: Het Wep