Call the midwife

» Bellen kan altijd, 24 uur per dag op ons nummer 06 46 10 26 29 « 

Denk je dat je bevalling begint? Bel ons dan! Wij vinden het prettig om tijdig gebeld te worden. Je belt nooit voor 'niks'; wij zijn er altijd voor hulp, advies en ondersteuning. Tijdens een bezoek kunnen we kijken in hoeverre de bevalling begonnen is of hoe de bevalling vordert. Ook kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment nodig hebt. Beval je niet van je eerste kind, hou er dan rekening mee dat vooral het laatste deel van de bevalling snel kan gaan.

Beladvies

Vóór 37 weken:

  • altijd direct bellen als je denkt weeën te hebben, onverklaarbare buikpijn hebt of als je vruchtwater verliest.

Na 37 weken:

  • als je voor de eerste keer gaat bevallen bel dan als je 2 uren lang weeën om de 3-4 minuten hebt die ongeveer 60 seconden aanhouden. Bij een tweede of volgende bevalling bel je wanneer je een uur regelmatige weeën hebt.
  • als je vliezen breken en wanneer het hoofdje nog niet goed is ingedaald, bel ons dan direct. Tevens is het belangrijk om te gaan liggen totdat we zijn geweest.
  • wanneer 's nachts je vliezen breken, er  nog geen weeën zijn en het vruchtwater helder van kleur is en je weet dat het hoofdje goed is ingedaald, kun je ons 's ochtends bellen vanaf 8.00u. Indien dit overdag gebeurt kun je ons direct bellen.
  • als de vliezen breken en het vruchtwater is groen of bruin: bel ons dan direct; overdag en 's nachts.

Altijd bellen

  • bij helderrood bloedverlies (als je de slijmprop verliest hoef je ons niet te bellen)
  • als je de baby duidelijk minder voelt bewegen
  • wanneer je ongerust bent

Wat zijn weeën?

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze voelen als een krampende pijn in je buik, soms ook in je rug of bovenbenen. Door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. Door de druk die ontstaat gaat je baarmoedermond steeds verder open (ontsluiten). Bij volledige ontsluiting begin je met persen. De ontsluitingsperiode duurt bij een eerste bevalling zo'n zes tot zestien uur. Het actief persen neemt gemiddeld een uur in beslag. Een tweede of volgende bevalling verloopt bij goede, krachtige weeën vaak sneller.

Hoe herken ik vruchtwaterverlies?
De vliezen die rondom het kind zitten, kunnen breken waardoor je vruchtwater verliest. Meestal is vruchtwater doorzichtig of lichtroze met eventueel witte vlokjes. Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft, is het vruchtwater groen of bruin van kleur. Gebroken vliezen herken je doordat het vruchtwater blijft lopen, zonder dat je het kan tegenhouden.

Pijnbestrijding

Bij een voorspoedig verlopende bevalling is pijnstilling vaak niet nodig. Belangrijk is dat je je kunt ontspannen. Een warm bad of douche en regelmatig veranderen van houding kunnen hierbij helpen. Bij een bevalling die niet vlot en soepel verloopt, kan pijnstilling een goed hulpmiddel zijn om de bevalling toch tot een goed einde te brengen.

(ont)spanning
De weeën worden naarmate de bevalling vordert krachtiger en pijnlijker. Het verschilt per vrouw waar zij pijn heeft (buik, rug of benen). Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf pijnstillers aan, de zogenaamde endorfinen. De roesachtige toestand die kan ontstaan door het vrijkomen van deze pijnonderdrukkende stoffen, zorgt ervoor dat het lichaam goed kan ontspannen tijdens de krachtige weeën, waardoor deze beter hun werk kunnen doen en de pijn beter te verdragen is dan wanneer je heel verkrampt en angstig bent. Verkramping en angst zorgen tijdens een bevalling voor de aanmaak van adrenaline, die de grootste tegenhanger van het weeënstimulerend hormoon is, namelijk oxytocine. Dit hormoon kan dus niet goed werken als je heel angstig of verkrampt bent, waardoor de weeën niet goed zullen doorzetten. Als je vooraf merkt dat je bang bent, laat het ons dan weten. We kunnen kijken of we een deel van de angst kunnen wegnemen. Bijvoorbeeld door meer inzicht en vertrouwen te krijgen in het baringsproces, of een zwangerschapscursus te volgen.   

Pijnbestrijding in het ziekenhuis
Mocht pijnbestrijding nodig zijn, dan word je tijdens de bevalling overgedragen aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Als de situatie het toelaat blijven wij bij je om je te ondersteunen. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van pijnstilling en er zal in overleg met de arts besloten worden wat het beste bij jouw situatie op dat moment past. Natuurlijk kun je hier zelf ook een voorkeur in uitspreken. De arts zal kijken of aan het verzoek voldaan kan worden.

Voorafgaand aan de toediening van pijnstillende medicatie, wordt altijd de conditie van je kindje gecontroleerd door middel van een hartfilmpje. Omdat elke vorm van medicatie ook bij de baby terecht komt, is het van belang dat het kindje zich lekker voelt in je buik.

Mogelijkheden in beide ziekenhuizen zijn:

  • Injectie met Pethidine
  • Pompje met Remifentanil
  • Ruggenprik (‘epiduraal’)

Lees de folder hoe ga je om met pijn? als je meer informatie wilt over pijnbestrijding thuis en in het ziekenhuis.

Zullen we je terugbellen?

Naam Telefoonnummer
© 2024 Bloesem verloskundigen
| Website: Het Wep