Medische echo

Tot 20 weken zwangerschap kunnen we tijdens elke controle een echo maken om je kindje te bewonderen! Daarnaast krijg je onderstaande medische echo's aangeboden: 

  • vitaliteitsecho (tussen de 8-10 weken)
  • termijnecho (tussen de 10-12 weken)
  • 13 weken echo
  • 20 weken echo 
  • groeiecho (op indicatie)
  • liggingsecho (rond 36 weken)

Vitaliteitsecho

De eerste echo wordt tussen de 8-10 weken zwangerschap gemaakt. Vaak inwendig (vaginaal) omdat we via de buikwand in deze vroege fase niet altijd een duidelijk beeld krijgen. Deze methode is veilig en niet pijnlijk en geeft dus géén verhoogd risico op een miskraam. Met een inwendige echo kunnen we heel dicht bij de baarmoeder komen en kunnen we het vruchtzakje met embryo goed beoordelen. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan horen we het graag. Zorg in elk geval voor goede blaasvulling als je liever een echo via de buik wilt proberen. Natuurlijk staat centraal of het hartje klopt en of je in verwachting bent van één of meerdere kindjes. Daarnaast kunnen we het embryo meten om uit te rekenen hoelang je ongeveer zwanger bent.

Termijnecho

Tussen 10-12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Deze echo kan met goede blaasvulling, via de buik gemaakt worden. In deze periode groeit elk kind gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Oftewel, de uitgerekende datum wordt door verschillende metingen vastgesteld. Tijdens deze echo wordt de termijn bepaald en de hartslag van het kindje beoordeeld. 

13 weken echo

Rond de 13 weken kan er alvast gekeken worden naar mogelijke lichamelijke afwijkingen. Er is nog niet zoveel te zien als bij de 20 weken echo, maar sommige (ernstige) afwijkingen zijn al wel te zien. Zo heb je meer tijd om te beslissen hoe je ermee om wilt gaan, of meer tijd voor aanvullend onderzoek (als je dat wilt).  Ook deze echo krijg je standaard aangeboden. 

20 weken echo

Tijdens de 20 weken echo heb je weer de kans om je kindje uitgebreid te bewonderen. Wij zien meer; we kijken namelijk of je kindje goed groeit, of de organen goed ontwikkelen en of er mogelijk lichamelijke afwijkingen zijn. Deze echo wordt dan ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Niet alle afwijkingen worden voor de geboorte ontdekt. De 20 weken echo is dan ook geen garantie op een gezond kind. Soms worden er wél afwijkingen of bijzonderheden gezien die voor onzekerheden kunnen zorgen. Dan kun je in aanmerking komen voor een uitgebreide echo in het Universitair Medisch Centrum Groningen en als je wilt vervolgonderzoek doen.

De 13 en 20 weken echo wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

Groeiecho & liggingsecho

Na de 20 weken echo worden er alleen echo's gemaakt als dit medisch noodzakelijk is; zoals een groeiecho of liggingsecho. 

Bij een groeiecho worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Deze wordt meestal meerdere keren herhaald, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Een liggingsecho kan gemaakt worden rond de 36 weken zwangerschap om vast te stellen of het kind in hoofdligging of in stuitligging ligt. Hierdoor verkleinen we de kans dat een stuitligging met het uitwendig zwangeren onderzoek gemist wordt.

Bij een 2D echo zie je het kindje in de bekende zwart-wit beelden. Je ziet eigenlijk steeds een doorsnede van het kindje. De 2D beelden worden vooral bij de medische echo’s gebruikt of bij een geslachtsbepaling. Bij een 3D echo wordt er een extra diepte en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. 3D betekent drie dimensionaal, dus 3 dimensies ziet: namelijk lengte, breedte en diepte. 3D beelden zijn stilstaande beelden. Een 4D echo zijn bewegende 3D beelden. De beweging van het kindje tijdens de echo is de vierde dimensie. Bij een 4D echo zie je het kindje afwisselend in 2D zwart-wit beelden en in bewegende 3D kleuren beelden. Tussen de 24 en 32 weken krijg je de mooiste resultaten. Kijk op echobureaugorredijk.nl voor ons aanbod  

Zullen we je terugbellen?

Naam Telefoonnummer
© 2024 Bloesem verloskundigen
| Website: Het Wep