Borst of fles?

Borstvoeding

Je baby borstvoeding geven is fijn & natuurlijk. Via de melk krijgt het alle voedingsstoffen binnen in de juiste hoeveelheden. Tegelijk zorgt het voor goede afweerstoffen die beschermen tegen ziekten*. Precies wat je baby nodig heeft

Voor jou heeft borstvoeding ook voordelen: borstvoeding geven stimuleert het samentrekken en verkleinen van de baarmoeder en je bereikt sneller je gewicht van voor de zwangerschap. Ook hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker vóór de overgang en minder kans op botontkalking. Maar vooral is borstvoeding een fijn moment voor jullie samen! Door het huid-op-huidcontact komen er extra knuffelhormonen vrij :-) Plus: borstvoeding is gratis, op de juiste temperatuur en altijd beschikbaar. Maar: het is soms wel even oefenen voordat het lekker loopt. Leg je baby vaak en zorgvuldig aan. Goede begeleiding helpt! Wij zijn er voor je, net als de kraamverzorgster of verpleegkundige van het ziekenhuis. De lactatiekundige kan je helpen bij eventuele problemen. Als je volledige borstvoeding geeft is het noodzakelijk dat je extra vitamine K en D geeft. Hiermee start je op de 8e levensdag.

Wist je dat... bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, in staat zijn hun kind borstvoeding te geven? Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk.

*Borstvoeding beschermt het kind tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, atopisch eczeem en allerlei allergieën, infecties en ontstekingen. Waarschijnlijk beschermt borstvoeding ook tegen overgewicht op latere leeftijd en tegen diabetes.

Mannen & borstvoeding

Mannen zien borstvoeding vaak als iets van de vrouw, waar zij verder buiten staan. Toch spelen mannen een belangrijke rol bij het (blijven) geven van borstvoeding. Door praktische hulp te bieden, mentale ondersteuning, waardering uit te spreken en de moeder gerust te stellen bij twijfel of je baby wel genoeg krijgt. Veel vrouwen hechten grote waarde aan de mening van hun partner als het gaat om keuzes maken rondom borstvoeding, zoals stoppen of doorgaan. Daarom vinden wij het belangrijk dat de partner achter de keuze staat om borstvoeding te geven.

Kom naar de maandelijkse info avond bij ons in de praktijk!

Flesvoeding

Als je je kindje flesvoeding wilt geven, kun je het beste kiezen voor volledige zuigelingenvoeding. De samenstelling is meestal ongeveer gelijk. Wel zijn er merken die biologische flesvoeding bieden en flesvoeding zonder palmolie. En dan is er ook flesvoeding op basis van geitenmelk (ipv koemelk). Afhankelijk van wat bij jullie past.

Bij eventuele klachten is het niet verstandig om zomaar met een andere voeding te starten. Overleg eerst even met het consultatiebureau. Wanneer je kind minimaal 500 ml flesvoeding per dag krijg, hoef je geen extra vitamine K te geven. Deze vitamine zit al in de voeding. Geef je kind elke dag wél 10 microgram vitamine D extra, ongeacht de hoeveelheid vitamine D die al is toegevoegd aan de flesvoeding.

Flesvoeding is eenvoudig klaar te maken. Voor het klaarmaken volg je de instructies op de verpakking. Heel belangrijk daarbij is dat het hygiënisch gebeurt. Zorg dat je handen schoon zijn en  dat de flessen en spenen zijn uitgekookt. Zorg voor lichamelijk contact tijdens het voeden. Fijn voor jou & je baby!

Zullen we je terugbellen?

Naam Telefoonnummer
© 2024 Bloesem verloskundigen
| Website: Het Wep