Tijdens je zwangerschap kun je overladen worden met adviezen. We denken graag met je mee. Onze topics:
Met jouw zwangerschapsurine kun je moeders met vruchtbaarheidsproblemen helpen om zwanger te worden. Je vangt je urine op in speciale flessen, die bij jou thuis (anoniem!) worden afgeleverd en weer opgehaald. Moeders voor moeders zorgt ervoor dat het vruchtbaarheidshormoon hCG uit de urine gewonnen wordt. Dat wordt vervolgens gebruikt voor het medicijn Pregnyl. Aanmelden kan vanaf het moment dat je weet zwanger bent tot en met de 11e week. Meer info op moedersvoormoeders.nl
Je kunt je direct bij ons aanmelden als je zwanger bent, maar het is handig dit ook even (telefonisch) aan de huisarts te laten weten. Bij het voorschrijven van eventuele medicatie kan er dan rekening gehouden worden met je zwangerschap. Soms heeft de huisarts ook nog aanvullende informatie voor ons, zoals allergieën voor bepaalde medicatie of medische gegevens die belangrijk zijn om ons te melden (omdat ze van invloed kunnen zijn op je zwangerschap). Na de intake zullen wij, met jouw toestemming, de huisarts op de hoogte brengen van jouw uitgerekende datum en dat je bij ons onder controle bent.
De eerste zes weken na de bevalling wordt de 'kraamtijd' genoemd. Een tijd vol nieuwe ervaringen! Je maakt kennis met je baby, je herstelt van de bevalling en je gezin staat volop in de belangstelling. De eerste week wordt je bijgestaan door een kraamverzorgende. Zij zal ook tijdens de (thuis)bevalling, de verloskundige assisteren.
Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties in de buurt waaruit je kunt kiezen. Aanmelden doe je liefst voor de 16e week van de zwangerschap. Rond de 30 weken zwangerschap komt er dan iemand bij je thuis voor een persoonlijke intake. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch.
Als je niet bent getrouwd en geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. De vader kan het kind erkennen op de volgende momenten:
Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier 'Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige' nodig. Het formulier met de benodigde documenten wordt vervolgens opgestuurd of afgegeven bij de rechtbank.
Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Om dit aan te vragen -bij je werkgever of uitkeringsinstantie- heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Deze verklaring krijg je van ons. Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het natuurlijk fijner als je dit eerder doet. Zo kan hij of zij alvast op zoek naar een geschikte vervanger. Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en op het moment als je borstvoeding geeft. Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd. Ben je zelfstandige of ben je werkloos, dan gelden er andere regels dan wanneer je in loondienst bent. Wanneer je als zelfstandige werkt kun je bij het UWV een uitkering aanvragen.
Je krijgt van ons veel informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Toch is het vaak heel leuk en leerzaam om een zwangerschapscursus te volgen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren, krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en veel tips en informatie. Er worden in de omgeving verschillende soorten cursussen aangeboden; zwangerschapsgymnastiek, yoga, haptonomie. cesar, zwangerschapszwemmen, samen bevallen en hypnobirthing. De startdatum is afhankelijk van het soort cursus dat je volgt. De meeste cursussen starten rond de 24e week.
Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Kijk er even goed naar, want er zijn kraampakketten in soorten en maten. Extra baby- en milieuvriendelijk zijn de pakketten van Dalalou, Moeder Aarde of Natalis duurzaam. Fijn voor jullie, fijn voor de wereld :-)
Check je zorgverzekering! Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd maak je extra zorgkosten. Een deel wordt vergoed vanuit de basisverzekering, andere zorgkosten worden soms vergoed als je een aanvullende verzekering afsluit. Het melden van een zwangerschap bij de verzekering is niet verplicht, maar het aanmelden van je kindje bij de zorgverzekering wel.