Als een bloesem die gaat bloeien geeft je kindje zelf aan er klaar voor te zijn. En dan ben jij er ook klaar voor. Zeker met onze voorbereiding!
Denk alvast na over wat jij fijn vindt voor de bevalling. De plek, het licht, de sfeer, de eerste kennismaking met jullie kindje... bespreek het met je partner en met ons. Het plan staat niet vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachte veranderen. Een bevalling is nooit precies te plannen. Het kan altijd anders lopen dan je gedacht had. Juist dan is het extra fijn dat je vantevoren hebt aangegeven wat je wensen zijn. Dan kunnen we daar rekening mee houden. Download het geboorteplan waarop je zelf je wensen voor de bevalling kunt schrijven.
Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben (zeker vanaf 36 weken). Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Kijk er even goed naar, want er zijn kraampakketten in soorten en maten. Het pakket bevat verzorgingsartikelen die zowel bij een thuisbevalling als na een bevalling in het ziekenhuis nodig zijn:
*de cordring (ofwel: navelstreng ring) is een steriel afbindend ringetje en fiijner voor je kindje dan een grote plastic navelklem. Wij zijn zo enthousiast dat we deze aanbieden voor € 2,50. Steriel per stuk verpakt, one size fits all. Hoeft niet verwijderd te worden en is latexvrij.
Zorg ervoor dat je bed een minimale hoogte heeft van 80 cm. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt. Dat is een goede werkhoogte, zowel voor ons als de kraamverzorgster. Je kunt hiervoor bedklossen gebruiken. Deze klossen zijn te verkrijgen bij het hulpmiddelencentrum in Gorredijk (tel. 088 512 5300). In plaats van klossen kun je ook een bed bestellen. Net als een ondersteek. Dat kan nodig zijn tijdens de bevalling en soms in de kraamtijd. Vraag ernaar bij de balie.
Als je thuis wil bevallen dan zijn er een aantal dingen die je kunt klaarzetten als je bevalling gaat beginnen:
Een goede voorbereiding op je bevallling, in praktisch en emotioneel opzicht, is belangrijk. Zeker als je angst hebt voor de bevalling. Je kunt een aantal stappen ondernemen om zekerder de bevalling in te gaan: een cursus volgen, de voorlichtingsavond bezoeken, informatie opzoeken en een geboorteplan schrijven.
In de folder 'voorbereiding op de bevalling' staat uitgelegd aan welke dingen je voorafgaand aan de bevalling kunt denken. Tevens wordt op een korte, heldere manier omschreven hoe een bevalling theoretisch gezien verloopt. Het is goed om je een beeld te vormen van een bevalling, zodat je ongeveer weet wat jullie te wachten staat.