Als het anders gaat

Bloedverlies

Soms verlies je een beetje bloed aan het begin van de zwangerschap. Dan denk je al gauw aan een miskraam. Maar dat hoeft niet direct. Bloedverlies kan ook ontstaan na het vrijen (contactbloeding), of er kan een spontaan scheurtje in een klein bloedvat ontstaan (zoals bij een bloedneus).

Stopt het bloedverlies niet na een paar dagen, wordt het meer of komt er een menstruatieachtige buikpijn bij? Dan zou het een beginnende miskraam kunnen zijn. Afhankelijk van de termijn in de zwangerschap komen er bloedstolsels en/of zwangerschapsweefsel mee. Daarna neemt het bloedverlies meestal snel af. Vaak duurt het 5-7 dagen.

De natuur regelt het zelf

Veel vrouwen vragen zich af waarom zij een miskraam krijgen. Vaak is er een afwijking in het vruchtje, waardoor het niet goed kan groeien. De natuur regelt op deze manier dat niet goed aangelegde vruchtjes worden afgestoten.

De kans op een miskraam ten gevolge van een afwijking neemt met de leeftijd toe. Soms zien we op een echo dat het vruchtje niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Je kunt dan gerust nog een paar dagen afwachten, omdat het lichaam meestal dan een seintje krijgt dat de zwangerschap niet goed is. Het bloedverlies en de buikpijn zullen dan spontaan volgen.

Neem de tijd

Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Maar omdat het dan nog vroeg in de zwangerschap is, wordt er niet altijd over gesproken. Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Vooral in het begin kan het verdriet intens zijn. Neem tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover. Met elkaar en misschien met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Natuurlijk zijn wij altijd bereikbaar voor je.

Afwachten of ingrijpen?

Veel vrouwen geven aan af te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Wij zullen met jullie bespreken hoelang jullie graag willen afwachten. Dat kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment toch besluiten verwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan kan dit te allen tijde.

Soms zijn er situaties dat een behandeling de voorkeur heeft; bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn. Een behandeling betekent dan medicatie of het laten uitvoeren van een curettage. De medicatie wordt gebruikt om weeën op te wekken, zodat het zwangerschapsweefsel versneld wordt afgestoten. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Deze ingreep duurt 5-10 minuten en wordt onder narcose uitgevoerd door de gynaecoloog. De gynaecoloog zal de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden altijd met jullie bespreken. 

Zullen we je terugbellen?

Naam Telefoonnummer
© 2024 Bloesem verloskundigen
| Website: Het Wep